onderhoudsplan smeertechnisch onderhoud

Wanneer een Oliefilter of Zuigfilter?

“Wat is het verschil tussen een oliefilter en een zuigfilter? Hebben zij verschillende toepassingsmogelijkheden? Wanneer zou je welke moeten gebruiken?”

Over het algemeen worden oliefilters en zuigfilters ingezet met hetzelfde doel – om vervuiling te verwijderen op het moment dat er olie doorheen stroomt – maar op een totaal verschillend niveau.

Zuigfilters worden ingezet om veel grotere vuildeeltjes op te vangen. Met groter wordt in dit geval bedoeld: deeltjes van 40 microns of groter. Een 60-mesh zuigfilter vangt vuildeeltjes tot 240 micron op en een 100-mesh zuigfilter vangt tot wel 150 micron op.

Veertig micron is bovendien de ondergrens van wat zichtbaar is met het blote oog. In werkelijkheid zouden deeltjes die eenvoudig zichtbaar zijn ook eenvoudig opgevangen moeten kunnen worden door een zuigfilter. Door de wijze waarop een zuigfilter gebruikt wordt, zou het redelijk eenvoudig moeten zijn om het filter schoon te maken en te hergebruiken. Oliefilters zijn over het algemeen veel ingewikkelder wat betreft de weg die de olie af moet leggen. Dit biedt niet alleen meer opties om de vervuiling te vangen maar geeft bovendien de mogelijkheid om andersoortige vervuiling te scheiden, zoals vochtdeeltjes. Een belangrijke factor die de twee filters onderscheidt is de stromingsweerstand. Zuigfilters hebben aanzienlijk minder weerstand dan andere filters, met name in verhouding tot dieptefilters. Dit leidt tot de vraag: wanneer kan het beste een zuigfilter ingezet worden, en wanneer een oliefilter? In de meeste gevallen zullen zuigfilters in de aanzuigleiding van een pomp geplaatst worden. Als zuigdruk (vacuüm) wordt opgevoerd vanwege weerstand, dan kan dit leiden tot beschadiging aan de pomp vanwege cavitatie.

Zuigfilters kunnen zeer effectief zijn voor deze toepassing. Maar let op, zodra het niveau van de zuigfilter ernstig vervuild raakt door grotere vuildeeltjes, (wat resulteert in hogere weerstand), dan kunnen er problemen ontstaan met de pomp.

Vanwege de mogelijkheid kleinere deeltjes op te vangen, zijn oliefilters veel beter geschikt bij een positieve en constante druk (niet pulserend). Dit betekent dat de beste applicatie op een return line of een offline kidney-loop filter is.

De keuze van een filter moet in balans zijn met het besturingssysteem en met de milieueisen. Als de milieueisen vragen om een filter dat op een lager micron-niveau filtert (en/of betere beta ratio), dan moet het formaat van het filter vergroot worden om de weerstand te verlagen.

Stel Uw Vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.